SIMON’S APARTMENT, Valletta, Malta (2008)

A light, bright city apartment in a historic block is redesigned with an open plan layout to afford plenty of space for both informal entertaining, and an intimate retreat for art-lovers.

Custom shelving along the entrance hall houses a library and showcase space for artwork, while an open plan kitchen with a sleek stainless steel island acts as the heart of the main living area. The latter, characterised by clean white walls and low, relaxed furniture is easily brought to life with paintings and a multitude of options for mood lighting.

A double bedroom at the rear of the apartment is a luxurious, private space and features a custom bed and bath, both encased in a raised platform of warm wood. An adjacent hammam-inspired wet room houses a shower and a contrast in texture using a raw cement finish and translucent onyx elements.

Design Team: Simon Grech, Andrew Vinci   |  Photography:  Homeworks |  Writeup: Holly Knowles